Macula Degeneratie

De macula in ons oog is het centrale deel van het oog wat zich richt op hetgeen we naar kijken. Het wordt ook wel de gele vlek genoemd. Met de gele vlek zien we de meeste details in ons beeld.  
Wanneer we ouder worden, kan de kwaliteit van de macula afnemen. Het gevolg is dat we steeds minder details in ons beeld waarnemen, maar het beeld blijft wel naar de rand toe intact. Kenmerkend voor macula degeneratie is dat mensen bijvoorbeeld gezichten steeds minder herkennen. Van de andere kant kan iemand met macula degeneratie zich wel blijven oriënteren in de ruimte. Aan macula degeneratie is niet veel te doen. Het komt voor in twee vormen: droge en natte macula degeneratie.  

Aan de droge vorm is helaas niets te doen. Met een bril en mogelijk bepaalde hulpmiddelen als een loep kunnen we proberen het zicht functioneel te houden.  

De natte vorm ontstaat als de bloedvaatjes rondom de macula vocht en/of bloed gaan lekken. Aan dit lekken kan de oogarts proberen iets te doen door gebruik te maken van een bepaald geneesmiddel dat in het oog toegediend wordt. Het is niet zo dat deze therapie de macula degeneratie geneest. Het doel is slechts om de lekkage te stoppen in de hoop dat daarmee het zicht zich iets kan herstellen.  

Terug naar Optometrie